Новости

„Дани Ћирилице у Баваништу 2023“

Манифестација „Дани ћирилице“ одржава се у једном малом банатском селу, Баваништу. Идеја саме манифестације јесте очување српске културе, језика, писма, песме, игре, старих заната, обичаја и православне вере. Ово је манифестација која датира још из 2002. године и далеко је позната, радови пристижу са свих страна света, из разних држава. „Дани Ћирилице“ одржавају се под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Министарства културе и Општине Ковин. Министарство просвете је овај Дечији Сабор уврстило у Програм Републичких смотри.

Ове године Установа Ласта имала је ту част да представи свој групни рад на „Данима Ћирилице“. Били смо активни учесници ове величанствене манифестације и допринели очувању традиције и ове дивне идеје. Овогодишњи конкурс био је на тему „Живот“, уз могућност представљања кроз литерарни рад, илустрацију народне песме или приче, калиграфског преписа, израде иницијала, веза, израда лутке у народној ношњи. У складу са нашим могућностима, изабрали смо да се представимо на један јединствен начин. Израђивали смо и украшавали иницијална слова наших имена разним техникама, од разног материјала. Слово по слово и настало је једно живописно и шарено дрво. Ово је био један диван задатак, један изазов за који смо вредно радили и направили своју причу.

Наш рад је угледао светлост дана и добио једну специјалну награду на којој смо захвални, уз посебну захвалност организаторима, који су нам уз пуно поверења отворили врата ове величанствене манифестације. Учешће на овој манифестацији нам даје крила да напредујемо, будемо још бољи у раду и покажемо све наше квалитете.